Vali Mehmet Alpaslan Işık Karaman Basınıyla Bir Araya Geldi

Vali Mehmet Alpaslan Işık, basın mensuplarıyla bir araya gelerek ilimizin koronavirüs salgını mücadelesiyle ilgili geniş kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yaptı.

28 Ağustos 2020 Cuma günü saat 10.30’da Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda katılımcılara hoş geldiniz diyerek sözlerine başlayan Vali Mehmet Alpaslan Işık, artan vaka sayılarının ardından halkın toplu olarak bulunduğu düğünlere bir kısıtlama getirilerek düğünlerin nikâh şekline dönüştürüldüğünü belirtti.
 
Vali Işık konuşmasında; “Düğünlere katılacak davetli sayısını 75 kişi olarak belirledik. Düğünlerde gelin ve damadın da dâhil olduğu dans edilmesi yasaklandı. Bizler bu kararları alırken oturup kafamızdan neleri yasaklayalım diye bir karar almadık. Bizim aldığımız kararın bir çeşidini de İçişleri Bakanlığı aldı. Biz zaten bu kararımızı hazırlamıştık, bakanlığımızdan da aynı şekilde bir karar çıktı. İlimizdeki covid-19 vakaları azımsanmayacak kadar fazla. Geçtiğimiz gün bir gelinimiz bana gelerek efendim; “doğum nasıl haksa, ölüm nasıl haksa, düğün yapmakta o kadar hak” dedi. Ben de evet doğru ama sen düğününü erteleyebilirsin ölümünü ve doğumunu erteleyemezsin. Böylesi bir süreçte daha duyarlı davranmamız gerekirken, sadece düğün yapacağım diye uğraşmanın da çok bir anlamı yok. Biz her zaman virüsün nereden yayıldığını değerlendiriyoruz. Hep kalabalık ortamlardan yayılıyor, bunların başında da düğünler, düğünlerin ardından ise pazarlar geliyor” dedi.
 
Alınan bütün tedbirleri toplum sağlığı için alıyoruz diyen Vali Işık, “Düğünlere davetiye çıkarıyoruz ama bu düğün davetiyeleri adeta ölüm davetiyesine dönüşüyor. Bizler bunu önlemek için ilimizdeki salgını durdurabilmek için düğünleri bir çeki düzen altına almaya çalıştık. Aynı düzenlemeyi pazar yerleri için de düşünüyoruz. Semt pazarlarında sokak girişlerinin fazla olmasından ve elimizdeki personel yetersizliğinden dolayı pazarlar sıkı bir şekilde kontrol altına alınamıyor. Bunları nerede sıkı kontrol altında tutabiliriz, denetimleri nerede daha iyi yapabiliriz diye konuyu arkadaşlarımızla değerlendirdik. İlimizin muhtelif yerlerini gezdik ve bazı alanlar belirledik. Bu konuyu belediye başkanlığımızla da paylaşacağız ve bu alanlar için gerekli girişimleri başlatacağız.
 
Aynı şekilde bizlere gelen tepkilerden birisi de şudur; deniliyor ki, düğünleri engelliyorsunuz da neden umuma açık yerlerde, kafelerdeki yoğunluğu azaltmıyorsunuz. Onlarla da ilgili tedbirlerimiz var. Bundan sonra kapalı alanlarda dört metrekarede bir kişi oturacak şekilde, açık alanlarda ise iki metrekareye bir kişi oturacak şekilde yeni bir karar alıyoruz. Bu şekilde buralardaki yoğunluğu da azaltacağız” dedi.
 
Karaman’da HES kodu olmayanların resmi kurumlara giremeyeceğini ifade eden Vali Mehmet Alpaslan Işık, “Karaman’da HES uygulamasını başlatıyoruz. HES uygulamasını Karaman'daki kamu kurum ve kuruluşlarında zorunlu hale getirdik. İkinci basamak olarak umuma açık alanların girişlerinde uygulamayı başlatacağız. Bundan sonra uygulamayı indirmeyen HES kodu olmayan kişiler kamu kurum ve kuruluşlarına giremeyecek” dedi.
 
Karantinadaki kişilerin biz ne yaparsak yapalım dışarıya çıkıyor diyen Vali Işık, “Evde karantina ve izolasyona alınan kişiler var. Biz bu kişileri bu HES uygulaması ile takip ediyoruz. Ne yazık ki, evde karantinaya ve izolasyona alınan bu kişiler, biz ne yaparsak yapalım bir şekilde dışarıya çıkmaya çalışıyorlar. Kimisi ekmek almaya, kimisi başka bir şey almaya çıkıyor. Onlar için bu hizmeti bizler verebiliriz ama onlar yine de çıkma teşebbüsünde bulunuyorlar. Bizler bu vatandaşlarımızın dışarıya çıkmalarını önleyebilmek için bir “Salgın Denetim Merkezi (İSDEM) kurduk. Bu denetim merkezinin altında filyasyon ekibi ve denetim ekibi bulunuyor. Her mahallede ekipleri oluşturduk ve  her ekibe bir mahalle zimmetledik. Bu ekipler izolasyonun olduğu evlere günde en az iki kere giderek karantinadaki kişiler evde mi? değil mi? kontrol edecekler. Kontrole gittiklerini de bize fotoğraflayarak gönderecekler. Diğer taraftan yeni bir sistem daha kurarak valilik ihbar hattını devreye alıyoruz. Telefon numaramız 0338 226 7 112  covid-19 ile ilgili olarak her türlü ihbar buraya yapılacak” dedi.
 
HES koduyla ilgili yapılan kısa bir sunumun ardından Vali Mehmet Alpaslan Işık, gerçekleştirilen toplantıda ele alınan konuların kamuoyuna basın mensupları tarafından en iyi şekilde aktarılacağını belirterek katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.
 
28 Ağustos 2020 Cuma günü Valilik Toplantı Salonunda Vali Mehmet Alpaslan Işık başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Vali Yardımcısı Kamuran Mustafa Ballı, İl Emniyet Müdürü Ayhan Taş, İl Jandarma Komutanı İsmail Şahin, İl Sağlık Müdürü Dr. Adnan Kurşun, Valilik İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hayrettin Aslan, Valilik İl Yazı İşleri Müdürü Metin Görcü ve basın mensupları katıldı.

karaman basın yayın karaman basın karaman basınında bugün