İnternet Sitelerinin Haberlerine Güvenilebilir Mi?

Teknolojinin gelişmesi, haber kaynaklarına ulaşımı da kolaylaştırmaktadır. Haber kaynaklarında artış, zamanda kısalma, internet haberciliğinin getirdiği artılardır. Fakat internette yer alan haberlerin doğruluğu, güvenilirliği tartışmalıdır.

İnternette maksatlı ya da kasıtlı olmayarak çok sayıda asılsız ya da çarpıtılmış haberler yer almaktadır. Ancak bunun yanı sıra doğru haberlere de ulaşmak mümkün. Okuyucular için haberin doğruluğunu ayırt edici ipuçları bulmak mümkün. İnternet haberleri güvenilir mi?

Güvenilir Kaynak

Haberin bulunduğu sitenin güvenilir olması, haberin de güvenilir olmasını sağlar. Bilinen haber kaynaklarının resmi siteleri, bunlardan bir tanesidir. Bu tür internet kaynaklarında editör, ilgili kaynak tarafından yetkilendirilen resmi görevlilerdir. İnternet sitelerinde yayınlanan haberler, aynı zamanda televizyon, radyo, dergi gibi sahip oldukları ya da birlikte çalıştıkları yayın organlarında da yayınlanmaktadır. Yapılan haberler kendi bünyesinde bulunan kişilerce yapılmakta ya da büyük haber ajanslarından temin edilmektedir.

Karşılaştırma

Aynı haberi birden fazla kaynakta okumak, haberin sağlıklı ulaşıp ulaşmadığını kontrol aşamasında oldukça faydalı bir yöntemdir. Okunan haberin herhangi başka bir yerde yayınlanmaması, büyük farklılıklarla yayınlanması, haberin doğruluk oranını oldukça düşürür. Bu yöntem yalnızca internet kaynaklı haberler için değil, ulaşılan tüm yayın organları için kullanılabilen bir yöntemdir. Aynı haberin farklı yayın organlarından takip edilmesi, doğru habere ulaştırabilmektedir.

Kişisel Bloglar, Yazarı Belirsiz Kaynaklar

Haberin en şüpheli olduğu siteler, yazarı belirsiz, kişisel açılan sayfalar ya da editörlerin okuyucular olduğu sitelerdir. Bu sitelerde hemen herkes üyelik alarak giriş yapabilir ve yazılar yazabilmektedir. Yazılan yazıların, yapılan haberlerin çıkış kaynağı, tamamıyla bu amatör editörler olabilmekte, herhangi bir profesyonel ya da resmi haber kaynağına dayanmamaktadır. Kişiler, edindikleri doğru bilgileri paylaşabildikleri gibi, kendi görüşlerini de paylaşmakta, bu durum da yapılan haberlerin şüpheli konumda kalmasına sebebiyet vermektedir.

İnternet haberleri