Hükümet, İstanbul’da 23 Nisan’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremden sonra, tapu işlemlerine yönelik döner sermaye ücretlerine büyük oranda zam yaptı. Söz konusu değişiklik, 1 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girdi ve yerli ve yabancı gayrimenkul alıcılarını önemli oranda etkilemeye başladı. Artış oranlarının yüzde 200’ü bulduğu ifade edilirken, insanların tapu işlemleri esnasında ödeyecekleri tutarlarda dikkat çekici bir artış oldu.
Türk vatandaşları için döner sermaye hizmet bedeli, 2024’te 3 bin 549 lira olurken, bu tutar 2025’te 5 bin 324 lirayı buldu. Bu da yıllık bazda yüzde 116’ya yakın bir zam geldiği anlamına geliyor. Örneğin, İstanbul’un Maltepe ya da Ankara’nın Keçiören ilçelerinin birinden konut sahibi olmak isteyenler, tapu harcına ek olarak artık 5 bin 324 lira tutarında bir döner sermaye bedeli ödeyecek.
Yabancılar içinse artış oranı çok daha yüksek düzeyde ulaştı. Önceki dönemde 5 bin 543 lira olan döner sermaye bedeli, yüzde 332 oranındaki zamla beraber 16 bin 629 lirayı buldu.

YÜZDE 200 ZAMLANDI
Bu durum, ülkede gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlerin karşı karşıya kalacağı ekonomik yükün büyük oranda yükseldiğini gösteriyor. Ayrıca, firmaların ve kurumların yaptığı tapu sorgu işlemleri için ödenen ücretler de yüzde 200 arttı.
Döner sermayeden gelen paranın sadece yüzde 10 oranındaki bölümü kentsel dönüşüm projelerine aktarıldı. Geriye kalan önemli kısmının bütçe açığının kapatılması ve personel giderleri gibi kalemlerde kullanıldığı belirtildi.










