"SIFIR ATIK PROJESİ"NİN AMASYA TANITIM PROGRAMI GERÇEKLEŞTİ

AKAB Amasya Katı Atık Birliğimiz ile İl, İlçe ve Belde belediyelerimizle ortaklaşa yapmış olduğumuz projeler sonunda bugünde devletimizin desteleri ile 'Sıfır Atık'

 israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan sıfır atık projesine destek olduk.Cumhurbaşkanımızın Sayın eşleri Emine ERDOĞAN’ın himayelerinde gerçekleşen ve ilimizde de Sayın Valimizin eşi  Funda VAROL Hanımefendi tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi’nin tanıtım programı yapıldı.

   Belediye Kültür Merkezi Şehzade Salonu'nda gerçekleşen projenin tanıtım programına Amasya Valisi  Dr. Osman VAROL, Funda VAROL Hanımefendi, Tugay Komutanı Zafer UĞUR, Belediye Başkanımız Cafer ÖZDEMİR, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin ORBAY, İl Jandarma Komutanı Selami AKŞİT, diğer protokol üyeleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

   Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan video izlenerek proje tanıtımı yapıldı. Çevre ve Şehircilik Müdürü Ahmet Özkan KAYA sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlara değindi. Ardından Funda VAROL Hanımefendi konuşmasında şunları ifade etti:

   “Sayın Valim, değerli protokol mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarının kıymetli yöneticileri, değerli öğrencilerimiz, basınımızın güzide temsilcileri, kıymetli misafirler; konuşmama başlarken Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin bölgesinde başlattığı Zeytin Dalı harekâtının başarıya ulaşması temennisiyle, şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar dileyerek hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.

   Bugün çok önemli bir projenin tanıtım toplantısı vesilesiyle birlikteyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın saygıdeğer eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonu ile “Sıfır Atık Projesi” Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde uygulamaya başlanmış olup, 26 Eylül 2017 tarihinde gerçekleştirilen proje açılışı ile tüm Türkiye’de uygulanmasının temeli atılmıştır.

   Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen “Sıfır Atık Projesi”, sadece bir çevre duyarlılığı çalışması değil, insanlığın geleceği adına bir sorumluluk hareketidir.

   Bize emanet edilen tabiatı gelecek nesillere layığıyla devredebilmek boynumuzun borcudur. Bilinmelidir ki içerisinde yaşadığımız tüketim toplumunda aynı zamanda çevre dostu bir yaşam modeli geliştirmek artık tüm dünyanın arayışıdır ve bunun ilk adımı “Sıfır Atıktır”.

   Sürdürebilir kalkınma ancak atıkların kontrolüyle mümkündür. Zira atıklar kılık değiştirmiş enerji kaynaklarıdır. Ülkemizde oluşan evsel atıkların %2’sini organik atıklar, %20’sini plastik atıklar oluşturmaktadır. Bu oranlara bakıldığında atıkların büyük kısmının değerlendirilebilir olduğu görülmektedir. Bu noktada atık yönetiminin en temel unsurunun atıkların kaynağından ayrılması olduğunu söylemeliyiz. Yani her şey evimizde, işyerimizde başlamaktadır. Bu bağlamda bireysel bilinç son derece önemlidir. Mutfağımızda çalışma odamızda elimize aldığımız her türlü atık eğer geri dönüşüm sağlanamayacaksa tabiatı kirletecek bir tortu olarak bakmalı ve buna rıza göstermemeliyiz.

   Alışkanlıklarımızı değiştirip kullan-at kültüründen kurtularak, tüketimi bir nevi dolaylı üretime dönüştürmeliyiz.

   Değerli misafirler, bireysel bilincin büyük önemi yanında kurumsal kararlılıkta bu konunun taşıyıcı bir unsurudur. Kamu kurumlarımız, hastanelerimiz, okullarımız, fabrikalarımız, üniversitelerimiz bu işin dinamosu olmalı, ülke çapında bir seferberlik başlatılmalıdır. Alışveriş merkezlerini, restoranları ve kamu kurumlarını bu sürece katmamız bir zorunluluktur. Ancak bu şekilde bireylere ulaşıp toplumu teşvik etmek mümkün olacaktır.

   “Sıfır Atık” farkındalığı dalga dalga tüm ülkeye yayılmalıdır. “Ayrışmak bilinçtir” diyerek evde, okulda, işyerinde, fabrikada; kâğıdı gıdadan, camı metalden ayrıştırmamız gerekmektedir.

   Bu doğrultuda Sayın Cumhurbaşkanımızın saygıdeğer eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi öncülüğünde başlatılmış olan “Sıfır Atık Projesi’ne”, ilimizde de gerekli ilginin gösterilmesi ve bu bilincin yayılması çalışmalarımızı başlatıyoruz. Bu çalışmalara toplumumuzun tüm kesimlerinin ve tüm kurumların yoğun bir destek sunarak, başarıya ulaşmamıza katkıda bulunacaklarına canı gönülden inanıyorum. Projenin ilimize, ülkemize hayırlar getirmesini diliyoruz. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

   Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli Mustafa ÖZER atıkların dönüşümü, evde ve işyerinde atık yönetimi hakkında sunum yaptı.

   Zübeyde Hanım Anaokulu öğrencilerinin “Geleceğimiz çöp olmasın” temalı drama gösterilerinin ardından 2 öğrencimiz Hanımefendi’ye çiçek takdim etti.