VALİMİZ DR. OSMAN VAROL VE EŞİ FUNDA VAROL HANIMEFENDİ, 'SIFIR ATIK PROJESİ' KAPSAMINDA LESAFFRE FABRİKASINDAKİ UYGULAMALARI YERİNDE İNCELEDİLER

Valimiz Dr. Osman Varol, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin öncülüğünde başlatılan 'Sıfır Atık Projesi'nin Lesaffre (Özmaya) Fabrikası'ndaki uygulamalarını yerinde inceledi. Programa ayrıca Funda Varol Hanımefendi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Özkan Kaya, Çevre Yönetimi ve Denetim Şube Müdürü Sevim Söküt ve Çevre Denetçisi Mustafa Özer'in katılımlarıyla projenin uygulamalı tanıtımı yapıldı.

Lesaffre Amasya Fabrikası yöneticileri, endüstriyel anlamda atıkların geri kazanılması konusunda çok yol aldıklarını ifade ederek, Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde olan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürütmüş olduğu ‘Sıfır Atık Projesi’ne Amasya fabrikası olarak dâhil olmak istediklerini belirttiler. Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile beraber yürütülen mevcut atık yönetim planı ile projeye hazırlandıklarını ve yine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün desteği ile ‘Sıfır Atık Projesi’ni Amasya tesislerinde uygulamaya başladıklarını ifade ettiler.
 
Firma yetkilileri yaptıkları açıklamada; “Öncelikle proje kapsamında nerede olduğumuzun tespiti yapıldı. Daha sonra proje için gerekli ihtiyaçlar belirlendi.  Tüm fabrika personeline sıfır atık eğitimleri verildi. Atıkların kaynağın da ayrılması için tüm işletmelere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği renk ve etiketlerle oluşturulmuş atık kumbaraları yerleştirildi. Atıkların takibi için tartım ve kayıt işlemi başlatıldı. Özellikle evsel atıkların geri dönüşüme için atık su arıtma sahamızda bir kompost tesisi kuruldu. Diğer geri dönüşüme tabi tutulan atıklar için endüstriyel atıklarda olduğu gibi Çevre Bakanlığı lisansına sahip tesislere gönderilmesi sağlandı. Bu sayede endüstriyel boyutta tüm atıklarını çevreye zarar vermeden, hayvan yemi ve gübre olarak sanayimize kazandıran Amasya fabrikamız şimdi de sıfır atık projesi ile bu başarıyı bir üst seviyeye çıkartmıştır.” İfadelerine yer verdi.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.